Петролът стигна $ 119,90 без особени трудности
Петролът стигна $ 119,90 без особени трудности / снимка: БГНЕС

Суровият петрол се търгува с около долар по-ниско спрямо достигнатия снощи исторически максимум от $ 119.90 за барел. Рекордното поскъпване стана на фона на огромните покупки на фючърси, заради очакваното повишаване на поръчките от Китай и Индия, които ще компенсират спада от Съединените щати.

Двете азиатски страни, заедно с Близкия изток и Русия за пръв път ще изпреварят САЩ като потребители на петрол. При това, след като Русия и Норвегия, двете държави са извън ОПЕК, съобщиха за намаляване на добива. Допълнително натиск на пазара оказва и слабият долар, заради деноминирания в щатска валута петролен пазар.

При това положение всякакви новини, които засягат доставките, като размириците в Нигерия, оказват огромно влияние на пазарите коментират наблюдаващи търговията.

Тази сутрин на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 118.04 за барел, а в Лондон петролът сорт „брент” се търгува за $ 115.48 за барел.

Цената на златото леко се повиши заради срива на долара на валутните пазари. След влизането на европейските пазари тройунцията се котира за 1.30 при $ 913.84 вчера сутринта.

 

DarikFinance.bg