Петролът силно поевтиня
Петролът силно поевтиня / снимка: EPA/BGNES

Котировките на петрола силно се понижиха в азиатската електронна търговия, тъй като играчите на пазара се опасяват от свиване на търсенето на фона на разрастващата се финансова криза в Европа, предаде Франс прес.

В сутрешната азиатска електронна сесия на Нюйоркската търговска борса американският лек суров петрол с доставка през ноември поевтиня до 91,96 долара за барел. Лондонският сорт Брент с доставка през ноември понижи цената си и стигна до 88,50 долара за барел, предаде БТА.

Курсовете на еврото и долара се сринаха на токийската фондова борса, на фона на засилващите се опасения от криза в банковите сектори на САЩ и Европа, предаде ИТАР-ТАСС. Общата европейска валута поевтиня с около пет йени и котировките й се понижиха до най-ниското си ниво от май 2006 г. Сега едно евро се разменя за 140 йени.

Инвеститорите в Япония активно се избавят от американската и европейската валута, в резултат на това, че лидерите на Великобритания, Германия, Италия и Франция не приеха конкретни мерки за преодоляване на финансовата криза.