Петролът подскочи с $ 4 заради спада на запасите от бензини в САЩ
Петролът подскочи с $ 4 заради спада на запасите от бензини в САЩ / netinfo

Цената на петрола на стоковите пазари снощи рязко се повиши с близо 4 долара заради спада на запасите от бензини в Съединените щати, които са и най-големия потребител на петрол в света. Bloomberg посочва, че според официалните данни запасите от бензини в края на миналата седмица са се понижили с 3.53 млн. барела до 213.6 млн. барела, при очаквано увеличение от 350 000 барела.

Допълнително за повишаване на цените продължават да действат и старите фактори, като бунтовническите нападения в Нигерия и напрежението около ядрената програма на Иран.

Анализатори посочват, че връщането на част от позициите на петрола се дължи и на нормална корекция на пазара, след значителните понижения през последните 3 седмици.

В Съединените щати се понижават е запасите от суров петрол, но с по-малко спрямо прогнозите на наблюдаващите пазарите. Енергийното министерство съобщава за спад с 81 000 барела до 295.2 млн. барела при прогноза за понижение от 1.3 млн. барела.

Ръст се отчита при запасите от дестилирани горива с 2.4 млн. барела до 130.5 млн. барела, като се предполагаше, че увеличението ще бъде около 2.05 млн. барела.

Продължава спада на потреблението в САЩ на горива за последните четири седмици до 20.2 млн. барела дневно, което е понижение с 2.4% спрямо същия период на миналата година.

Преди отварянето на европейските пазари на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 126.63 за барел, а в Лондон нефтът „брент” се търгува за $ 126.36 за барел.