Петролът надолу, доларът нагоре
Петролът надолу, доларът нагоре / netinfo

На стоковите пазари цената на петрола тази вечер е малко над 105 долара за барел.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за 105,09 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгува за 100,90 долара за барел. В европейската сесия обаче цената падна до 103,35 долара за барел в Съединените щати, но след това черното злато изтри част от загубите.

Сутринта след края на азиатската сесия цената на петрола в САЩ бе 106,43 долара за барел, а в Европа 101,50 долара за барел.

Падането на цената идва на фона на опасенията за търсенето в Съединените щати.

Америка може да изпадне във финансова паника, ако Конгресът не одобри пакета на американското правителство за 700 млрд. долара предупреди вчера и американският президент Джордж Буш.

Снощи американското енергийно министерство отчете по-малко от очакваното спадане на петролните запаси с 1,52 млн. барела вместо прогнозираните 2,5 млн. барела. Същевременно се отчита понижението на мощностите на рафинериите до най-ниското им равнище от 19 години, заради свиването на търсенето във водещата световна икономика. Вследствие на това запасите от бензини се озоваха на най-ниското им ниво от 1967 г. Въпреки лошите данни липсата на поскъпване показва несигурността във възстановяването в Америка, коментират анализатори.

На валутните пазари щатският долар отчита повишение спрямо сутрешните нива, като към единната европейска валута зелените пари се повишиха до 1,4630 долара за евро, а спрямо японската йена доларът поскъпна до 106,40 йени за долар.

На фона на липсата на съществени новини, извън дебата около правителствения план за спасяване на финансовата система, бяха оповестени данните на GFK за потребителското доверие в Германия, което отчита повишение до ниво 1,8 за октомври. Това е първо повишение от пет месеца и идва заради понижените цени на горивата във Федералната република.

DarikFinance.bg