Петролът изгуби близо 4 долара за ден
Петролът изгуби близо 4 долара за ден / снимка: БГНЕС
Цената на суровия петрол се понижи осезаемо следобед, след като пазарите отчетоха, изявлението на иранския външен министър Манушер Мотаки, в което Мотаки изрази увереност около преговорите за ядренатана програма на Иран.

За спада допринесе и поскъпването на долара на валутните пазари.

"Зелените пари" прибавиха близо центкъм стойността си спрямо еврото, ден преди основната дискусия на срещата на Г-8 в Япония. Лидерите на САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Русия ще обсъдят и ролята на слабия долар като фактор, който стои зад високите цени на петрола. Очаква се на срещата да бъде даден сигнал в посока на по-силен долар.

Към 17,00 ч. българско време на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол поевтиня до 140,61 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се понижи до 141,58 долара за барел.

В петък нефтът затвори в САЩ при цена от 144,18 долара за барел, а добиваният в Северно море нефт приключи на ниво 144,10 долара за барел.

Рекордната стойност на лекия петрол обаче остава 145,85 долара за барел, отчетена на 3 юли, като по същото в Лондон нефтът сорт Брент скочи до 146,69 долара за барел.

Тогава опасенията от нападение над Иран - вторият по големина износител на ОПЕК, от страна на Израел буквално взривиха цените, като за няколко дни котировките се повишиха с 10 долара за барел.

Стабилизирането на долара на валутните пазари и поевтиняващия петрол понижиха цената на златото с над  10 долара до  917,80 долара за тройунция.

DarikFinance.bg