Петролът „докосна” 121 долара за барел
Петролът „докосна” 121 долара за барел / netinfo

Цената на петрола на стоковите борси се доближи до $ 121 за барел на фона на несигурността на доставките от Нигерия и Иран, и заради признаците за повишаване на поръчките от Съединените щати. Вчера бяха оповестени данни, според които, секторът на услугите в Америка през април се е повишил, което означава и по-голяма консумация на енергия. Индексът ISM на напроизводствените предприятия на Institute for Supply Management, който включва почти 90% от икономиката се повиши за пръв път от демекември.

От Royal Dutch Shell потвърдиха, че въоръжени бунтовнци са атакували и разрушили през почивните дни съоръжения по нефтопреноса в Нигерия. Стачката на работници в Exxon Mobil Corp и насилието в африканската държава вече значително съкратиха износа на суровина. Съкращаването на доставките вероятно ще повиши цените на петрола между $ 150-$ 200 за барел съобщи в доклад Goldman Sachs Group Inc.

Към обед на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се търгуваше за $ 120.14 за барел, а добиваният в Северно море нефт сорт „брент” се котираше за $ 117.37 за барел.

По-рано в САЩ петролът достигна до $ 120.93 за барел, което до момента е най-високата цена от въвеждането на петрола като борсова стока. Петролът сорт „брент” по същото време удари $ 119.07 за барел.

Организацията на страните износителки на петрол повиши цената на петрола от кошницата на организацията, която включва 12 сорта нефт до $ 111.60 за барел от вчерашните $ 106.99 за барел.

Повишаването на цената на петрола повлече и цената на златото, което продължава възходящия си тренд вече трети пореден ден. Тройунцията към 12.00 ч. българско време се повиши до $ 879.60 спрямо $ 864 за тройунция по същото време вчера.

DarikFinance.bg