Петкова: Заради добрите отношения с руските партньори имаме сигурност на енергийните доставки
Петкова: Заради добрите отношения с руските партньори имаме сигурност на енергийните доставки / снимка: БГНЕС, архив

„С реализацията на всички проекти в българския газов сектор ще се развие енергийният пазар в региона на Югоизточна Европа. Българското правителство работи интензивно за изграждане на своя енергиен пазар".

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Тя добави, че от началото на 2016 г. електроенергийният пазар в България ще премине към пълна либерализация.

Отчитайки възможността за диверсификация на източниците, правителството разработи концепция за изграждане на газоразпределителен център на територията на България, каза още министърът.

„През България преминава естественият път на газовите потоци от изток и от юг, газоразпределителната ни инфраструктура е много добре развита, в момента се модернизира и се работи за разширение на газовото хранилище в Чирен. За целите на газоразпределителния център ще разчитаме на три източника на природен газ, надяваме се един от тях да е именно руският природен газ", подчерта Петкова.

„Русия е един от източниците на енергийни ресурси за Европа и основен доставчик за България. Благодарение на добрите отношения с руските ни партньори, имаме и сигурност на енергийните доставки. Уверена съм, че и в бъдеще ще развиваме отношенията в енергийния сектор чрез конструктивен диалог", каза още министър Петкова.

Източник: БГНЕС