Периодът 2008–2010 г. – рисков за енергийния ни баланс
Периодът 2008–2010 г. – рисков за енергийния ни баланс / netinfo

2008–2010 г. е рисков период за покриване на енергийния баланс на България. Отсъствието на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” води до риск от дефицит на електроенергия в нашата енергийна система и поставя в критична ситуация енергийните системи на Македония, Гърция, Албания и Черна гора, които разчитат на внос на ток от България, съобщи Божидар Павлов – заместник-директор на Централно диспечерско управление. Той участва в първия форум в рамките на Националната кампания за спасяване на АЕЦ „Козлодуй”.

Според Божидар Павлов в екстремни ситуации с много ниски температури, каквито имаше у нас през миналата седмица, Централно диспечерско управление е принудено да предприема извънредни мерки – спиране на износа и натоварване на резервните мощности.

Отсъствието на 3 и 4 блок означава повишаване на цената на електроенергията за крайните потребители, тъй като ние ще спрем производители на електроенергия с ниска цена и ще бъдем принудени да произвеждаме електроенергия с централите, които по-висока цена, обясни Павлов. Отсъствието на 3 и 4 блок от друга страна създава проблеми по опазване на околната среда, каза Божидар Павлов.

Заради поетите от страната ни екологични ангажименти към ЕС вече са затворени някои производствени мощности, а в следващите години предстои ограничаването на производството от други.

Вече е спрян един блок в ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Марица Изток 3” и принудена да работи с ограничен ресурс за периода 2008-2011 година, като предстои спиране на част от блоковете на ТЕЦ „Марица Изток” през 2011 година. Производството на ТЕЦ „Брикел” също ще бъде ограничено пак по екологични съображения, каза Павлов.