Пенсионната реформа е необходима, увери Дянков
Пенсионната реформа е необходима, увери Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пенсионната реформа е необходима, увери Дянков
48044
Пенсионната реформа е необходима, увери Дянков
  • Пенсионната реформа е необходима, увери Дянков

До края на седмицата парламентът отново ще приеме пенсионната реформа, върху която президентът Георги Първанов наложи вето. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков на среща с бизнеса. По думите му България е една от малкото страни, която през 2012 и 2013 г. има реални условия за икономически растеж, докато останалите "едвам свързват двата края".

„Имаме вече и опит, когато се забавим, когато не сме сигурни в една реформа, как тя след това идва пак, но с много повече напрежение", коментира Дянков. Вицепремиерът посочи като пример пенсионната реформа и припомни, че през март 2010 година той и социалният министър Тотю Младенов са предложили именно промяната, която миналата седмица парламентът прие. „Популистки Първанов реши да я върне", коментира финансовият министър и изрази убеждение, че тази седмица парламентът ще отхвърли ветото на държавния глава, защото по думите му това е необходима реформа.

Дянков коментира, че миналата година е имало забавяне по отношение на реформата, различни коментира и лобистки интереси, но сега се налага да се направи. „Но го правим ние, по наше желание, а не както много други държави в Европа, дори големи страни като Италия под натиска на външни фактори. Затова популистите, макар че звучат примамливо, "дайте да дадем, дайте всички да работим по-малко, да получаваме повече", това не работи", каза финансист номер едно.

Вицепремиерът изтъкна, че в началото на кризата в Европа е имало 14 социалистически правителства, а в момента те са само две.