Пенсиите ще се вдигнат от април, сочат разчетите на ГЕРБ
Пенсиите ще се вдигнат от април, сочат разчетите на ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пенсиите ще се вдигнат от април, сочат разчетите на ГЕРБ
56602
Пенсиите ще се вдигнат от април, сочат разчетите на ГЕРБ
  • Пенсиите ще се вдигнат от април, сочат разчетите на ГЕРБ

Пенсиите ще се увеличат от първи април догодина, а минималната работна заплата ще стане 310 лева от януари 2013 г. Това показват разчетите на ГЕРБ към момента за догодина, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. По думите й финансите не позволяват засега ръстът на пенсиите да бъде от 1 януари, както вчера обеща финансовият министър Симеон Дянков.

„Разчетите, които правим, са за покриване на разликата от инфлацията от средата на 2009 година до края на 2012 година, тоест за процент между 9 и 10 на сто, колкото ще бъде изчислена тази инфлация", каза Стоянова. Тя допълни, че в момента се правят разчети и окончателно не е ясно коя ще е датата, защото става дума за пари и сметки, а по думите на Стоянова на този етап сметките са ориентирани към датата 1 април.

Председателката на бюджетната комисия увери, че ако има възможност да бъде изтеглено с още месец или два това увеличение, при всички случаи тези резерви ще бъдат насочени натам.

За едногодишно увеличение на пенсиите с ръста на инфлацията или грубо десет процента са нужни 800 млн. лв., а ако се увеличат от 1 април са нужни 600 млн. лв.

„Нямаме разминавания с финансовия министър. В момента се правят сметки. Те не излизат за увеличение от 800 млн. и мисля, че финансовият министър не е правил подобни изказвания, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 януари. Разнобой с него нямаме", каза Стоянова.

Планира се в бюджета за догодина да бъдат заложени повече пари в секторите образование, здравеопазване и социални дейности, посочи още председателят на бюджетната комисия в Народното събрание.