/ БГНЕС, архив
Пекин наложи днес 25-процентни мита върху внос на американски стоки на стойност 16 млрд. долара, предадоха световните агенции. Решението е в отговор на влезлите в сила 25-процентни американски мита върху китайски вносни стоки на същата стойност.

САЩ наложиха нови мита на китайски внос в размер на 16 млрд. долара

В интервю за Ройтерс в понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че манипулира валутата си, за да компенсира митата, които трябва да плаща на САЩ. Освен това той посочи, че не очаква голям напредък от започналите вчера във Вашингтон двудневни преговори с Китай.

Новите налози се прибавят към вече въведените на 6 юли 25-процентови мита върху китайски стоки за 34 млрд. долара. Китай реагира с налагане на същите мита върху американски стоки на същата стойност.
 
САЩ не се страхуват от търговска война

Двете най-големи световни икономики са в търговски спор след обвиненията на САЩ, че Китай използва агресивни тактики, включително киберкражби.

Администрацията на Тръмп обвинява Китай, че лишава американските фирми от възможността да експлоатират лицензи, както и че прониква в американски търговски компютърни мрежи за получаване на неразрешен достъп до важна търговска информация.
 
Тръмп заплаши, че ще наложи допълнително мита на вносни стоки от Китай

На 1 август търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър съобщи, че президентът Тръмп му е възложил да проучи възможността да увеличи митата от 10 на 25% върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара.
БТА