Пазарът ще усети бавно намаляването на роуминга
Пазарът ще усети бавно намаляването на роуминга / netinfo

Драстичното намаляване на таксите за роуминг, което се очаква да бъде гласувано от Европейския парламент в края на май и одобрено от Съвета по телекомуникации на ЕС в началото на юни, ще се отрази много бавно на пазара.

Промяната ще е по-чувствителна за битовите потребители, които сега ограничават разговорите си в роуминг заради притеснението от високата цена. Но за бизнес абонатите отражението ще е слабо, защото при тях работата диктува нуждата от разговори и потреблението не се влияе много от цената. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на „Вивател” Ричард Шиърър.

До 24 април ще стартира 3G мрежата на „Вивател”, като първоначално ще предлага видеоразговори и ползване на високоскоростен достъп за данни, съобщи Ричард Шиърър.

Вече над 100 % е покритието на пазара на мобилни услуги в България, личните доходи се повишават, но общите приходи на компаниите са много по-ниски от приходите в другите страни от ЕС, затова на българския пазар няма място за четвърти мобилен оператор. Така Шиърър коментира информации за интерес на германски инвеститори към лизенз за GSM-оператор у нас.

През 2006 година БТК е постигнала 57.92% цифровизация на фиксираните телефони при изискване на ЕС за цифровизация между 50 и 55%. За тази година БТК планира да достигне 73% цифровизация, обяви Севдалин Станев – главен директор "Експлоатация и архитектура на фиксираната мрежа".

Той обясни, че този процент няма да е достатъчен за прилагане на преносимост на номерата, която ще позволява на абоната да запази номера си при смяна на оператора. За да е възможно това, цифровизацията трябва да е 100%, оптимистичният срок според БТК е 2009 година.

От следващата седмица БТК започва да предлага уеб телевизия, филми и музика на ADSL клиентите си.