Пазарът на биологични продукти у нас е слабо развит
Пазарът на биологични продукти у нас е слабо развит / netinfo

Българският пазар на биологични продукти е много слабо развит, затова по-голямата част от тази продукция е ориентирана за износ. Една от причините е високата цена, тъй като държавата до сега не е подкрепяла производителите, но те вече могат да кандидатстват с проекти за екологично земеделие по Програма САПАРД. Това каза в предаването „Портфейл” на Дарик заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев.

„Площта, заета с биологично отглеждане на растения възлиза на около 120 000 дка. За съжаление това са само 0,2% от използваемите земеделски площи, но сертифицираните площи са около 620 000 дка. Колкото повече земеделски производители започнат да предлагат такава продукция, която ще бъде вече допълнително финансирана от държавата, толкова повече цената им ще намалява”, обясни още Димитър Пейчев.

Той допълни, че мярката разполага с 24 млн. лева до края на годината: „Ние не очакваме, че ще успеят да ги оползотворят изцяло, но веднага от 2007 година в Националния план 2007-2013 година разполагаме с достатъчно средства, които могат да им помогнат за ориентиране на тяхното стопанство като органично или екологично”.