Пазарната капитализация на БФБ надхвърля 23 млрд. лв.
Пазарната капитализация на БФБ надхвърля 23 млрд. лв. / снимка: Sofia Photo Agency
Пазарната капитализация на Българска фондова борса достигна 23.3 млрд. лв., като двадесетте най-големи компании на родния ни пазар отговарят за близо 71 на сто от нея.

По този показател борсата ни вече се доближава до развитите пазари, като капитализацията представлява над 47 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Големите компании на Българска фондова борса вече не са малко, като вече пет от тях имат пазарна оценка от над 1 млрд. лв.

Както се досещате, все още лидер е Българска телекомуникационна компания с близо 3.3 млрд. лв., или над 14 процента от общата пазарна стойност на борсата. Нека припомним, че дружеството вероятно ще бъде отписано като публично, след приключване на продажбата му.

Следващите две дружества в класацията са „Химимпорт” и Първа инвестиционна банка с капитализации съответно 1.87 млрд. лв. и 1.48 млрд. лв. Другите две компании със пазарни оценки от над 1 млрд. лв. са ТБ Българо-Американска Кредитна Банка и „Софарма”, заемащи съответно четвърто и пето място в подреждането.

През миналата седмица бе прехвърлен мажоритарният пакет на ЗПАД ДЗИ, заемащо осма позиция със 727 млн. лв., като вероятно и застрахователното дружество ще загуби своята публичност.

През последният месец напред в класацията се придвижиха „Еврохолд България” АД и Холдинг „Пътища” АД, с капитализации съответно от 382.4 млн. лв. и 362.9 млн. лв.

И по двете позиции бе отчетен силен ръст, като при „Еврохолд България” АД бе регистрирана на Българска фондова борса и новата емисия акции от увеличението на капитала на дружеството.

Общата стойност на двадесетте водещи компании е 16.5 млрд. лв., като по-долу ще намерите пълния списък: