Парното може да поскъпне с 4-5% от 1 януари, ако МС приеме нова наредба
Парното може да поскъпне с 4-5% от 1 януари, ако МС приеме нова наредба / снимка: Sofia Photo Agency
Парното може да поскъпне с 4-5% от 1 януари, ако МС приеме нова наредба
24579
Парното може да поскъпне с 4-5% от 1 януари, ако МС приеме нова наредба
  • Парното може да поскъпне с 4-5% от 1 януари, ако МС приеме нова наредба

До 4-5 % може да поскъпне парното от Нова година, ако утре Министерският съвет приеме новата наредба за цените на природния газ и тя влезе в сила до края на годината. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Ако това не се случи, абонатите на парно отопление могат да преживеят шок от двойно по-голямо увеличение в цените на топлоенергията през отоплителния сезон.

Към момента разчетите на Комисията показват, че парното трябва да поскъпне с около 10 процента от януари заради предложеното повишение в цената на природния газ с 15,6 на сто. Ако обаче новата наредба за цените на горивото влезе в сила до края на годината, регулаторът ще може сведе драстично скока в цената на топлото, обясни Семерджиев. „Толкова минимално, че да могат хората да го понесат, без да има проблем за тях. Аз имам предвид под минимално поскъпване то да е с не повече от 4-5 процента”, обясни Семерджиев.

Търсят се възможности за омекотяване на януарския ценови шок в случай, че новата наредба не бъде приета до края на месеца. В този случай обаче поскъпването на парното ще се доближи до предварителните разчети за 9-10-процентен скок.

От топлофикациите обаче не са доволни дори и на това поскъпване. Заместник-шефът на столичното парно Стоян Цветанов съобщи, че ако топлото в София скочи с предвидените 9 процента от януари, то дружеството ще натрупа над 60 милиона лева загуби за следващата година. По думите му повече от 230 милиона лева са дълговете на абонатите към „Топлофикация-София”, а новите съдебни дела с потребителите са около 8000 за тази година. Старите са около 36000. Цветанов обясни, че в повечето случаи дружеството ги печели.

Окончателните цени на парното и природния газ ще станат ясни на 29 декември