Парламентът разглежда промени в данъчните закони
Парламентът разглежда промени в данъчните закони / Sofia Photo Agency
Парламентът разглежда промени в данъчните закони
47036
Парламентът разглежда промени в данъчните закони
  • Парламентът разглежда промени в данъчните закони

Пакетът от промени в данъчните закони ще бъде разгледан на извънредно заседание на парламента на първо четене. Една от най-съществените промени е повишаването на акциза върху природния газ, с изключение на синьото гориво за битови нужди, което ще остане с нулева ставка. Очаква се новите по-високи ставки върху останалите видове природен газ да влязат в сила от 1 юни догодина, като те ще донесат приход от 10 млн. лева на хазната.

Точно преди седмица бюджетната комисия прие пакета от данъчни закони. Асоциацията на производителите на петролни и газови продукти също демонстрира одобрение за новата ставка на газовите продукти, което предизвика възмущението на депутата от ДПС Йордан Цонев: „Преди години браншовата организация на производителите на бира непрекъснато идваха в тази комисия и искаха да им въведем акциз върху бирата. Те нямаха и ние недоумявахме как може някой да поиска да му сложат акциз върху продукцията, която ще се оскъпи. Очевидно в тези браншове акцизът е много модерен, много доходоносен”.

Цонев се противопостави остро и на задължението доходите над 5000 лева, спечелени от капиталов пазар, да се декларират. Това ще позволи да се узаконят нечестно спечелени пари, смята депутатът: „Нагледен пример за пътя към ада, постлан с добри намерения. Няма да се получи по този начин. Напротив ще накараме стотици и хиляди хора, да не кажа десетки хиляди, които участват все още в този пазар, да започнат да пишат безсмислени неща”.

Ако бъдат приети предлаганите изменения в Закона за доходите на физическите лица, сумите по вноските към хазната от данъци ще бъдат закръглявани до лев, за да се спестят административни затруднения. Тази мярка бе подкрепена единодушно.