Парламентът обсъжда президентското вето на Закона за горите
Парламентът обсъжда президентското вето на Закона за горите / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Парламентът обсъжда президентското вето на Закона за горите
54744
Парламентът обсъжда президентското вето на Закона за горите
  • Парламентът обсъжда президентското вето на Закона за горите

Парламентът обсъжда ветото на президента върху промените в Закона за горите, които предизвикаха протести на хиляди граждани през последните дни. Хората негодуваха срещу възможността, която поправки дават - писти, лифтове и влекове да могат да се изграждат без промяна в предназначението на земите.

Росен Плевнелиев окачествява като оправдана острата реакция в обществото срещу измененията и отбелязва, че те са направени без необходимия диалог. Затова и оспорва закона по принцип като се надява бъдещите промени да минат след обществен дебат, става ясно от мотивите към ветото. Очаква се мнозинството да се съобрази с позицията на държавния глава.

„Един от митовете – че щяло да се застроява, да се застрои едва ли не всичко, да се бетонира, да се изсекат гори, нищо подобно. Един нищожен процент – десетохилядна, може би ще бъде увредена, ако се построят няколко писти, защото съгласете се, че не навсякъде могат да се правят такива писти", каза Любен Татарски от ГЕРБ. Той подчерта, че темпът на възстановяване на горите е много по-голям. По повод критики, че от този ход държавата щяла да загуби милиони, депутатът попита колко милиони е спечелила страната от туризъм.

„Вие знаете ли какво се получава в района, от който аз съм народен представител – Разлог, Банско, Добринище? След реализацията на ски зона Банско районът беше преобразен", коментира Татарски.

Павел Шопов от Атака определи изказването на колегата си от управлаващата партия като много откровено. „Между редовете, между фразите, между думите се видя това, което ние твърдим – лобисткият закон и нищо не може да отмахне впечатлението за грабежа – нито добрите инвестиционни намерения, нито добруването на тези общини, за които говорите", каза Шопов.

Александър Радославов от левицата изрази мнение, че защитавайки държавния интерес, депутатите не бива да допускат чрез промените в Закона за горите да се повтори това, в което чрез децентрализацията и големите права, дадени на местното самоуправление, се е превърнало Черноморието - „непривлекателно място за почивка".