Папаризов: Не изоставаме с усвояването на еврофондовете
Папаризов: Не изоставаме с усвояването на еврофондовете / netinfo

България не изостава с усвояването на европейските фондове и няма опасност страната ни да се превърне в нетен платец към Европейския съюз. Това заяви евродепутатът Атанас Папаризов след заседание на ръководството на БСП. Папаризов е и председател на Съвета по европейска интеграция към Висшия съвет на партията.

Атанас Папаризов обясни, че България вече е в заключителния етап на одобряване на седемте оперативни програми. Според евродепутата със степента на готовност по отделните програми страната ни не е изостанала от останалите страни в ЕС. Освен това имало възможност, дори без да са одобрени оперативните програми, готови проекти да бъдат финансирани авансово до 50 на сто.

Евродепутатът съобщи още, че се наблюдавала тенденция по отделните оперативни програми вместо да се облекчават критериите, по които кандидатствали отделни фирми и предприятия, тези критерии да се усложняват, тенденция, която според Атанас Папаризов трябвало да бъде предотвратена. Две неща са най-важни за проекта – срокът на изпълнение и съвпадението на целите на проекта с целите на съответната програма, допълни Папаризов.