П. Димитров: Доходите на българите изпреварват инфлацията
П. Димитров: Доходите на българите изпреварват инфлацията / снимка: Sofia Photo Agency

БСП не се притеснява от предсрочни избори и ако се наложи, партията е готова да се яви на тях. Това заяви във Варна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той е научил от медиите, че се готви разделяне на ведомството му.

Димитров коментира гласуването на НДСВ по време на вота на недоверие, че в света няма подобна практика коалиционен партньор да не подкрепя правителство, в което участва със свои министри.

Министърът отбеляза големите успехи в икономиката, която е постигнала страната. Чуждестранните инвестиции през 2007 г. нахвърляли 6 млрд. евро. През януари тази година те са два пъти повече в сравнение със същия период през миналата.

Инвестиции оказвали влияние и на инфлацията, смята Димитров. Според него доходите на българите изпреварват инфлацията. Той даде за пример, че през декември 2007 г. заплатите са се увеличили с 23 %, докато животът е поскъпнал два пъти по-малко в сравнение със същия месец една година по-рано.

Повишаването на цените се дължало и на слабата заради сушата зърнена реколта. Отрасъл селско стопанство се е свил с 30 % през 2007 г. Напрежение ще има до юни, когато ще може да се прогнозира новата реколта, добави още Петър Димитров.