Овчаров: Вече става дума не за хъб, а за пъб, в който да си приказват по темата
Овчаров: Вече става дума не за хъб, а за пъб, в който да си приказват по темата / снимка: БГНЕС
Румен Овчаров за възможностите за газов хъб
77984
Румен Овчаров за възможностите за газов хъб
Румен Овчаров за българската позиция за Украйна
  • Румен Овчаров за възможностите за газов хъб
  • Румен Овчаров за българската позиция за Украйна

Бившият енергиен министър Румен Овчаров определи като „хвърляне на прах в очите" идеята за изграждането на газов хъб в България. В интервю за Дарик Овчаров коментира, че е прекалено късно, тъй като за изграждането на разпределителен газов център в страната трябва да има източник, а всички възможни проекти са заобиколили България:

„Нищо няма да се случи с „Южен поток". Аз наблюдавам ентусиазма, с който някои от нашите управляващи продължават да хвърлят прах в очите на хората, че някакви хъбове ще правят тук. Според мен по-скоро става дума не са хъб, а за пъб, в който някои хора просто искат да си пият бирата и да си приказват на тази тема. Късно е вече, България от енергиен център в Югоизточна Европа се превърна в център на кръгово движение, през който не минава нищо и няма да мине нищо скоро", каза той.

По думите му Турция си е изиграла добре картите и е заела ролята, която България трябваше да играе. Всичкият природен газ, който по един или друг начин ще се движи в тази посока - на север, ще се движи през Турция. Турция ще бъде този хъб, за който говорим и няма никакъв шанс да бъде преместен в България, категоричен е Румен Овчаров. „Европа, каквото можа, направи, за да прекрати проекта „Южен поток". Не го направи сама, направи го под диктовката на САЩ. Не мисля, че Европа спечели нещо от това, защото Европа щеше да бъде значително по-сигурна с един поне нов маршрут на руски природен газ", анализира още той.

На въпрос дали да гледаме сериозно на опитите отново да се поднови темата за АЕЦ „Белене", а и за седми блок в атомната централа в Козлодуй отново се заговори, Овчаров посочи, че се обсъждат четири варианта от повече от година. Бившият енергиен министър сподели, че не вижда възможности за реализация на АЕЦ „Белене". „А още повече се притеснявам, ако тръгнат да реализират седми блок в АЕЦ Козлодуй, а още по-лош е вариантът, за който сега и Бойко говори - с американски инвестиции. Американските инвеститори отиват само там, където им е гарантирана печалбата. Който се чуди какво правят и как го правят американските инвеститори, могат да видят двете американски централи в комплекса „Марица-изток", каза Румен Овчаров.

Една пълномащабна война в Украйна неминуемо би довела до тежки рискове за газовите доставки не само към България, но и към останалите европейски държави, коментира още Румен Овчаров.

„Аз съм малко оптимист, защото ми се струва, че Европа най-накрая оцени факта, че тя плаща, така да се каже, цената за поредния американски опит за намеса в територии, в които не е много ясно какво точно търсят американците. Ние се влачим след събитията и чакаме да ни каже някой си някъде си какво са решили - било то за санкциите; било то за новите координационни центрове, които уж нямаше да ги има; за танковете, които пък неизвестно откъде и как се появиха и никой не знаел, че ще има и танкове тук. Така че и сега България отново е последната по отношение на българите в размирните райони", коментира Овчаров. Той напомни, че Полша е решила подобен проблем отдавна, Унгария е реагирала. А България сега е решила да издава визи. „Кой ще ги издава тези визи, при положение че там тези, които са до 55 години, не могат да напускат районите. Драстично закъсня, защото България трябваше да заеме тази позиция през март-април миналата година", каза Овчаров.

Според него на пленум през пролетта на миналата година е трябвало БСП да заеме тази позиция. „И не да се опитва да играе ролята не на ястреб като Полша или Прибалтийските републики, които по думите му са тежко обременени с исторически комплекси по отношение на Русия. България няма такива комплекси и можеше да играе другата роля - на моста, на медиатора. Въпросът е до каква степен участваме във вземането на решенията на партньорите. Защото моето усещане е, че не вземаме никакво участие. Ние просто стоим, мълчим, козируваме и изпълняваме, без даже да се опитаме да помислим имаме ли някакъв интерес и какъв е той", каза Овчаров.

Чуйте интервюто с Румен Овчаров