Овчаров: Основният изпълнител на АЕЦ Белене ще бъде известен скоро
Овчаров: Основният изпълнител на АЕЦ Белене ще бъде известен скоро / netinfo

„Процедурите за избор на основния изпълнител на АЕЦ "Белене" са на финален етап и той ще бъде ясен скоро”. Това съобщи в Русе министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Така ние започваме един стратегически от гледна точка на европейското ни бъдеще обект, уточни министърът. Той изрази увереност, че от гледна точка на шестте икономическите глави страната ни няма да има никакви проблеми за влизане в ЕС.

На журналистически въпрос за обявената инициатива на кандидата за президент Георги Марков за АЕЦ Козлодуй министър Румен Овчаров каза, че всяко говорене за спасяване на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" в този момент на практика е говорене срещу присъединяването на страната ни към ЕС. Той припомни, че в края на август проверка на Европейската комисия прие изпълнението на всички мерки в АЕЦ Козлудуй като изключително добро.

Най-вероятно няма да има никакви бележки за ядрената безопасност и по отношение на 3 и 4 блок, каза министър Овчаров.

За първи път от промените в България ръстът на брутния вътрешен продукт в страната надмина 6 на сто за едно тримесечие, каза Румен Овчаров. Според него инвеститори като "Монтюпе", "Комерио", "Солвей", "Керос", "Хюлет-Пакард" определят европейското бъдеще на България. Не случайно и българската индустрия расте с повече от 9 на сто в сравнение с първото полугодие на миналата година, каза още министърът.