Овчаров: ЕС да подкрепи проектите за транзит на петрол и газ през България
Овчаров: ЕС да подкрепи проектите за транзит на петрол и газ през България / netinfo

Европейският съюз да подкрепи изграждането на газопровода НАБУКО, по който ще се транспортира природен газ от Азия до Западна Европа. За това призова министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на заседание на Съвета на Европейския съюз в Люксембург.

Намирането на алтернативни трасета за транзит на нефт и реализацията на проекти за терминали за втечнен природен газ са от изключителна важност за енергийната независимост на съюза, допълни Овчаров. Възобновяемите източници, използването на собствени ресурси и развитие на ядрената енергетика са големият шанс на Европа да гарантира стабилно функциониращ вътрешен енергиен пазар, стана ясно от изявлението на Овчаров.

В началото на януари 2006 г. Русия спря износа на природен газ за Украйна, което наруши доставките за цяла Западна Европа. Кризата с руския природен газ предизвика спешно преразглеждане на енергийната политика на Европейския съюз и определяне на приоритетите на общността така, че възможно най-скоро да се постигне по-голяма независимост.

България ще спази ангажимента си за извеждане от експлоатация на първите 4 блока от АЕЦ “Козлодуй”, независимо че това ще окаже изключително негативно влияние върху сигурността на електроенергийните доставки не само в България, но и в региона, допълни министър Румен Овчаров в Люксембург. Със средства от Регионалния фонд за енергийни инфраструктурни проекти страна ни ще модернизира част от системата на далекопроводите и газопроводите си, за да осигури безпрепятствено функциониране на общия енергиен пазар от догодина.