Отварят Топли дол за Гергьовден
Отварят Топли дол за Гергьовден / netinfo

Тръбата на тунела „Топли дол” на автомагистрала "Хемус" в посока София, която в момента е затворена за ремонт, ще бъде пусната временно на Гергьовден следобед, когато се очаква силен трафик към столицата. Органите на реда ще преценяват дали по нея да бъдат отклонявани само товарните автомобили или да могат да минават и леки коли. Това стана ясно на среща-дискусия на ресорните институции, отговарящи за организацията на движението по пътищата по инициатива на депутата от НДСВ от София-област Олимп Кътев.

Двамата министри, които Олимпи Кътев беше поканил при тунела Топли дол, Михаил Миков и Асен Гагаузов, не уважиха събитието, но изпратиха представители на ресорните институции към ведомствата си. Първи депутатът от НДСВ Олимпи Кътев изложи комплекс от мерки за облекчаване на трафика в района чрез въвеждане на така нареченото „реверсивно движение” в сега функциониращата тръба от тунела.

„Там има три платна – едно аварийно и две проходими. В момента тези три платна са разделени по средата на две и движението се осъществява в двете посоки по една колона. Според мен е възможно тези временни маркировки да са мобилни и по време на натоварването нищо не пречи посоката към София на входа на тунела да влиза в две платна, а в обратна посока в едно платно”, посочи Кътев.

Шефът на КАТ-пътна полиция Алекси Стратиев контрира, че така опасността от катастрофи би била по-голяма. Той увери, че се прави всичко възможно задръстванията, които обичайно се наблюдават в района, да не се повторят и на 6 май. По думите му има решение в следобедните часове да се използва и другата тръба, която сега е в ремонт, но не в пълния й капацитет, като там да се кара внимателно, тъй като още не е поставено новото осветление.

От „Автомагистрали” ЕАД и Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” увериха, че ремонтът в тунела Топли дол ще приключи до юни и едва тогава ще започне реконструкцията на другия тунел Ечемишка.