Оттеглянето на „Алиталия“ от Милано ще струва 1 млрд. евро
Оттеглянето на „Алиталия“ от Милано ще струва 1 млрд. евро / netinfo

Напускането на миланското летище „Малпенса“ от страна на националната авиокомпания „Алиталия“ ще означава един милиард евро печалби в по-малко за него.

Двете компании по всяка вероятност „ще се разведат“ заради острите конфликти помежду си, съобщи вестник „Стампа“. Те настъпиха, след като губещата по два милиона евро на ден „Алиталия“ обяви, че иска да премести някои от полетите си от Милано в Рим, пише ProntoSofia. Според вестника много вероятно националният превозвач ще изтегли от международното летище „Малпенса“ 167 полета на кратки, средни и дълги разстояния.

Става въпрос за 150 международни и 17 междуконтинентални полета. Това би означавало загуба от 5-7 милиона пътници за „Малпенса“. Фирмата Sea, която управлява летището, ще загуби минимум 115 милиона евро от печалбите си, твърди проучване на миланския университет „Бокони“. „Алиталия“ ще се стреми да премести всичките си полети на римското летище „Леонардо да Винчи“, но то не разполага с необходимата система за обработка на багажите от транзитните кацания.