Отстраниха пречките пред договора за АМ „Тракия”
Отстраниха пречките пред договора за АМ „Тракия” / netinfo

Отстранени са всички пречки за влизане в сила от датата на второто допълнително споразумение на концесионния договор на Автомагистрала „Тракия”. Това стана ясно по време на редовното правителствено заседание. Така се изпълнява препоръката на Евростат за разпределение на рисковете между страните по договора за предоставянето на концесия на републиканския път Калотина – Софийски околовръстен път – Оризово – Стара Загора – Нова Загора – Ямбол – Бургас.

На 29 март тази година правителството утвърди първото допълнително споразумение към договора за автомагистрала „Тракия”, което бе подписано на 26 април от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и представители на българско-португалския консорциум „Автомагистрала Тракия”. С него концесионерът се ангажира да поеме изцяло строителния риск, тоест концесионерът носи отговорност за изграждането и ремонта на обекта всъответното качество, за организация и безопасното и навременно извършване на работите.

Концесионерът поема риска и от наличност на услугата. Предвидени са съответни гаранции съобразно конкретните стандарти за обекта на концесията.

От договора отпадат клаузите, предвиждащи държавна гаранция под каквато и да е форма. Първоначално договорената цена за строителство и рехабилитация на пътя Калотина – Софийски околовръстен път – Оризово – Стара Загора – Нова Загора – Ямбол – Бургас остава непроменена.

Подписването на двете допълнителни споразумения на договора са защитени държавният и общественият интерес при отдаването на концесия на автомагистрала Тракия, твърдят от кабинета.