Отразяват точните граници на защитените територии в община Царево
Отразяват точните граници на защитените територии в община Царево / netinfo

Да се отразят точните граници на защитените територии в община Царево е една от приетите мерки за предотвратяване, намаляване или отстраняване на неблагоприятни последствия от изменението на Общия устройствен план на община Царево.

Запазването на природния ландшафт на територията на общината и възможността за създаване на зелени коридори и последващо използване на рекултивираните обекти, са останалите мерки, съобщиха от МОСВ, след като беше подписано становището по екологичната оценка. Тя е на базата на решението на междуведомствената комисия на Висш експертен екологичен съвет.

Изменението на ОУП не предвижда нови устройствени зони и друго строителство в защитените територии, тъй като предвижданията на изменението на устройствения план не противоречат на режима на природен парк "Странджа", съобщават още от екоминистерството. Не се предвижда застрояване върху важни за крайбрежието и приоритетни природни местообитания, незначително e отрицателното въздействие върху тях, като не се очаква и значително отрицателно въздействие върху видовете, опазвани в "Странджа".

Да се стимулира замяна на твърдите горива с природен газ, да се изграждат нови канализационни системи и пречиствателни съоръжения към тях и опазване на чистотата на подземните води. Това са мерките и условията, които ще трябва да се спазват при прилагането на изменението на плана. Към тя от министерството добавят и закриване и рекултивиране на нерегламентираните сметища в Царево.

Според плана, трябва да се вземат всички мерки за опазване на плажовете, дюнните образувания, защитените природни обекти и 100 метровата крайбрежна ивица при осигуряване на свободен или регулиран достъп до тях. При устройване на зоната, предвидена за голф-селище пък не трябва да се засяга горско-дървесна растителност,

От министерството припомнят, че проектът на "Изменение на ОУП на Община Царево" е съгласуван от МОСВ на базата на изводите и препоръките на изготвените Екологична оценка и Оценка за съвместимост с предмета на опазване на засегнатите НАТУРА 2000 места.