Отпускат субсидия от 10 хил. евро на фермерите
Отпускат субсидия от 10 хил. евро на фермерите / снимка: БГНЕС

Фермерите, въвели европейските изисквания за производство на мляко, ще могат да получат до 10 000 хиляди евро на стопанство след окончателната нотификация на нова държавна помощ за България, заяви заместник изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Ализан Яхова. Решението е взето вчера на среща в Брюксел с експерти на Еврокомисията. Страната ни е първата държава-членка, получила подобна държавна помощ.

Яхова уточни, че парите, които фермерите ще получат, не са инвестиционни разходи, а държавна помощ.

„Това е държавна помощ под формата на безвъзмездни средства, като тази помощ ще покрие част от допълнителните разходи, които фермерите имат във връзка с това, че са достигнали до стандартите на общността”, добави още Яхова.

Константин Паликарски, заместник изпълнителен директор на фонд „Земеделие”, уточни и в какви срокове могат да започнат плащанията.

„Казвам, че до три седмици, в случай, че започнем да прилагаме, както очакваме след получената акредитация на новите процедури – мерките, ще можем да започнем да плащане. Това на кой ще бъде платено, колко ще бъде платено ще зависи от темпото, с което се обработват получените заявки за плащане, с темпото, с което прилагаме новите проверки към получените заявки за плащане”, допълни Паликарски.