Отпускат 60 млн. лв. на млекопроизводителите и 147 млн. лв. на земеделците
Отпускат 60 млн. лв. на млекопроизводителите и 147 млн. лв. на земеделците / снимка: Sofia Photo Agency

60 милиона лева ще бъдат изплатени на българските млекопроизводители, а 147 милиона лева ще бъдат отпуснати като национални доплащания на земеделските производители, реши правителството. Вицепремиерът и министър по еврофондовете Меглена Плугчиева заяви, че изплащането на парите вероятно ще започне още в началото на месец декември.

"На база на преговорите с еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер-Боел и на база мандата на правителството това решение вече е факт и съответно след извършените технически консултации с Европейската комисия е подготвена схемата за изплащане на сумата от 60 млн. лв. на млекопроизводителите", обясни вицепремиерът.

Съответно на базата на договора ни с Европейския съюз към тези средства от Европейския съюз българската държава прави националните доплащания и те са доплащания на хектар. Тук говорим за сума от 147 млн. лв. за тази година, като това задължително и единствено може да бъде до тази сума в рамките на икономиите, които са направени в ДФ „Земеделие”, допълни Плугчиева по отношение на националните доплащания за земеделските производители.