Отпускат 15 млн. лв. за финансиране на есенната сеитба
Отпускат 15 млн. лв. за финансиране на есенната сеитба / снимка: Sofia Photo Agency

15 млн. лв. се отпускат за финансиране на есенната сеитба, съобщават от Държавен фонд „Земеделие". От тази сума 10 млн. лв. ще се използват за отпускане на кредити за покупка на торове за производство на пшеница за реколта 2011 г.. Останалите 5 млн. лв. са предвидени за заеми за покупка на семена за пшеница. Зърнопроизводителите ще могат да кандидатстват за кредити за новата реколта от 5 септември. Крайната дата за договаряне на средствата е 12 ноември. Самите заеми ще се отпускат в срок до 15 декември. Стопаните ще получават по 6 лв. на декар финансиране както за покупката на семена, така и за торовете.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие" е утвърдил бюджет от 10 млн. лв. за кредитиране и на животновъдите за покупка на фураж или фуражни компоненти до края на годината. За заеми ще могат да кандидатстват фермерите, които отглеждат овце, кози, крави и биволици. Условието е животновъдите да не са получавали кредити от Фонд „Земеделие" за предходните две години, уточняват от Разплащателната агенция.

За отпускането на финансиране под формата на заем животновъдите ще могат да кандидатстват от 20 септември. Самите средства ще се договарят до 30 ноември, а отпускането им ще става до 15 декември.  На брой животно фермерите могат да получат по 80 лв. за овце-майки и кози-майки и по 500 лв. за крави и биволици.

С решение на Управителния съвет на Фонда до края на 2011 г. е удължен и срокът за погасяване на предоставените на животновъдите през 2008 и 2009 г. кредити за покупка на фураж и фуражни компоненти.