Отмяна на плоския данък предлага БСП
Отмяна на плоския данък предлага БСП / снимка: БГНЕС
Законопроект за отмяна на плоския данък внасят от левицата
75900
Законопроект за отмяна на плоския данък внасят от левицата
  • Законопроект за отмяна на плоския данък внасят от левицата

След като срещнаха отпор от доскорошния коалиционен партньор - ДПС, „БСП лява България" внесоха законопроект, с който отменят плоския данък и замяната му с прогресивен. По думнте на председателя на БСП - Михаил Миков целта е да се разпредели по-справедливо данъчната тежест. Според предложението измененията ще влязат в сила от 1 януари следващата догодина.

Михаил Миков посочи, че законопроектът е изпълнение на предизборните ангажименти на левицата. С него се въвежда прогресивно подоходно облагане.

"Това, което предлагаме като скала, е: до размера на минималната заплата средствата да са необлагаеми; от 340 до 1000 лева - 10 на сто за горницата над 300 лева; от 1000 до 2000 лева - 66 лева плюс 12 процента за горницата; от 2000 до 5000 лева - 186 лева плюс 15 процента за горницата; над 5000 лева - 636 лева плюс 20 процента за горницата над 5000 лева", каза Миков. По думите му от левицата предлагат една главна скала, с която да въведат повече справедливост при облагането на доходите на физическите лица.

Вторият елемент в законопроекта е въвеждане на семейно подоходно облагане - като необлагаемият минимум се завишава с 15 на сто за първо дете и с още 10 на сто за второ. В отговор на въпрос Михаил Миков посочи, че в предния парламент ДПС са били твърдо против отмяната на плоския данък. Тогава именно заради съпротивата на ДПС от БСП не са предприели тази законодателна инициатива.

Законопроектът на БСП може да бъде един от първите ориентири за т.нар плаващо мнозинство в парламента и да оформи групите по интереси. До момента за премахване на плоския данък са се изказвали от АБВ, Патриотичния фронт, Атака, партията на Николай Бареков, както и ДСБ в 41-вото Народно събрание. Общият сбор на гласовете им обаче не успява да събере необходимото мнозинство от 121 депутати.