Отлагат новия търговски регистър с 3 месеца
Отлагат новия търговски регистър с 3 месеца / netinfo

Пререгистрацията на фирмите ще започне от 1 януари 2007 година, а не от началото на октомври тази година, предвижда промяна в закона за търговския регистър, която правителството одобри. Законът, който беше приет през месец март, предвижда регистрацията на дружествата да се прехвърли от съда в Агенцията по вписванията.

Отлагането на влизането в сила на Закона за търговския регистър се налага, тъй като не е готова информационната система, каза заместник-министърът на правосъдието Ана Караиванова. Друг проблем пред Агенцията по вписванията, която ще извършва регистрацията на търговските дружества, е че все още не са уредени сградите в градовете, където ще се помещават районните поделения.

За нормалното стартиране на новия търговски регистър правителството ще отдели около 4 милиона лева. Един милион лева от тях ще се използват за довършване на информационната система. По изчисления на работодателските организации от регистрираните към момента около 1 500 000 фирми от регистъра ще отпаднат между 600 000 и 800 000, каза още Караиванова.

Това са дружества, които на практика не развиват търговска дейност. Според текстовете на Закона, собствениците на предприятията в срок от три години ще трябва да направят пререгистрацията им. Ако не го сторят след крайната дата те ще бъдат обявени за закрити.

В близките дни Министерството на правосъдието ще е готово с тарифата на таксите, които ще се събират за регистрация. Очаква се те да са по-ниски от досегашния общ сбор на таксите – за регистрация в съда и за регистъра БУЛСТАТ, съобщи Ана Караиванова.