Откриха щанда ни на изложението „Зелена седмица” в Берлин
Откриха щанда ни на изложението „Зелена седмица” в Берлин / снимка: БГНЕС
Днес бе официално открит българският щанд на международното изложение „Зелена седмица” в Берлин. Редица традиционни продукти привличат вниманието на чуждестранните посетители. Първият ден от изложението започна с форум, на който беше обсъдено развитието на българския и румънския аграрен сектор в рамките на членството на двете държави в Европейския съюз

Откриването на българския щанд на изложението започна с посрещне на германския министър на прехраната и земеделието Хорст Зеехофер и кмета на Берлин Клаус Воверайт.

Министър Кабил и немският му колега са разговаряли за актуалните проблеми с българското земеделие и по-специално за млекопроизводството. Двамата са обсъдили и реформата във винения сектор, одобрена от Брюксел в края на 2007 година. „Въпреки известните разногласия, всички си тръгнахме с мисълта, че сме доволни”, подхвърли Зеехофер.

„Германия е ключов инвеститор за страната ни”, подчерта по време на форума за аграрния сектор у нас министър Кабил. По думите му за периода 2006-2007 инвестициите от Германия в България са над 1710000 000 евро, което нарежда западноевропейската държава на шесто място по инвестиране у нас.

„Особено голям е интересът на германците към биогоривата. Сега например те имат амбициите да създадат в България предприятия за преработка на рапица за производството на биодизел”, подчерта още Кабил.