Откриха обновен цех за локомотиви
Откриха обновен цех за локомотиви / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и вицепрезидентът на немските железници Deutsche Bahn (Дойче бан) Ото Висхой откриха нов цех "Електротехнически" в Локомотивно депо София - район "Подуяне". След прехвърляне на необходимото технологично оборудване в новото хале "Български държавни железници" ЕАД ще могат да ремонтират напълно самостоятелно специализираните тягови електродвигатели, посочи изпълнителният директор на компанията Олег Петков.

До момента този ремонт се извършваше в различни халета на територията на Локомотивно депо - София и тази териториална разпокъсаност водеше до загуба на време при транспортиране на детайлите между отделните работни площадки и до невъзможност да се затвори производственият цикъл. С обновеното хале се обединят всички дейности на едно място и се създадат необходимите условия за ремонт на тяговите електродвигатели, съобразно съвременните изисквания за условия на труд, отбеляза Петков.

Локомотивното депо е структурирано в четири района. В района на гара "Подуяне" е най-голямото съоръжение за ремонт и поддръжка на електрически локомотиви. Там се тестват и прилагат на практика нови ремонтни технологии, а след приватизацията на жп заводите, това депо остана единственото производствено звено в железниците, където се извършват ремонти на тяговите електрически двигатели.

След предстоящата доставка на новите електромотрисни влакове на Сименс през следващата година, цех "Електротехнически" ще поеме и ремонта на част от оборудването на новите влакове.