Отхвърлена е идеята за рецесия на американската икономика
Отхвърлена е идеята за рецесия на американската икономика / netinfo
Министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън отхвърли всякаква идея за рецесия на американската икономика и каза, че е оптимист за развитието на финансовите пазари, преживели трудна седмица.

В отговор на въпрос на канала „Ей Би Си” за рисковете от рецесия, които бяха коментирани през изтичащата седмица, Полсън отговори: "Никой няма магическа топка и винаги е възможен спад... Но аз не го виждам. Според мен икономиката на САЩ е здрава", каза Полсън, цитиран от „Франс прес”.

"Преди година, когато темповете на растеж бяха много по-големи, аз бях обезпокоен. Питах се дали този ритъм е траен. Сега, според мен ние сме на път да успеем в прехода", допълни Полсън.

Финансовият министър на САЩ изрази и оптимизъм за развитието на финансовите пазари след най-лошата седмица на Уолстрийт през последните четири години заради силния спад на водещите индекси, последвал рязкото понижение на котировките на Шанхайската фондова борса.

На 27 февруари при закриването на търговията на Уолстрийт бяха отчетени най-лошите резултати за фондовата борса в Ню Йорк от 11 септември 2001 година, а промишленият индекс Дау Джоунс загуби над 400 пункта на фона на общия спад на фондовите пазари

по света. Той бе предизвикан от опасенията, че икономиките на САЩ и Китай забавят растежа си, а котировките на акциите са много над действителната им стойност.

САЩ не бива да превръщат Китай в свой враг, но Пекин трябва да постигне напредък в реформирането на националната си валута, каза днес Полсън, цитиран от АП в навечерието на азиатската си обиколка. Тя започва утре и включва посещение в Китай. Връзките ни с Китай са многостранни и са много важни за САЩ, допълни Полсън.