Отчитат електромерите на три месеца след 1 юли
Отчитат електромерите на три месеца след 1 юли / netinfo

Въвеждането на тримесечно отчитане на електромерите в страната ще започне след 1 юли 2008 г. Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. По думите му нито едно от електроразпределителните дружества няма готовност по-рано да премине към по-дългите срокове на отчитане.

Държавната комисия ще позволи тримесечно отчитане на тока, за да се намалят разходите на енергодружествата. Икономиите след това ще бъдат приспаднати от поскъпването на тока, обясни Шушулов. Спокойно бих се съгласил и на по-дълъг период да се отчитат. За разлика от топлофикационните дружества, където се отчита на една година, при електрическата енергия не може да има никаква измама. Тази икономия естествено ще влезе в цената. Ние дори има казахме: „който иска да го въведе от 1 януари, нека го въведе”. Но икономията, която ние пресметнахме от съкращаване на инкасатори най-малкото ще я разделим между битовите потребители и вас. Ако не, ние тази икономия ще вкараме при ценообразуването от 1 юли, каза председателят на ДКЕВР.

На предупреждението на Е.ON, че ако трябва да спазят разпоредбите за по-редки прекъсвания на тока, това ще доведе до повишаване на цената на електроенергията, Константин Шушулов заяви: Състоянието на мрежите особено в Североизточна България не е добро. Ние ще се борим с тези неща, когато трябва ще санкционираме, когато трябва, ще потупваме по рамото и ще искаме изпълнение на бизнес планове.