Отчетоха близо 213 млн. лв. дефицит в хазната към края на август
Отчетоха близо 213 млн. лв. дефицит в хазната към края на август / снимка: БГНЕС
Отчетоха близо 213 млн. лв. дефицит в хазната към края на август
66991
Отчетоха близо 213 млн. лв. дефицит в хазната към края на август
  • Отчетоха близо 213 млн. лв. дефицит в хазната към края на август

Дефицит от близо 213 млн. лева има в държавната хазна към края на август, отчетоха от финансовото министерство. Фискалният резерв е намалял до 4,7 млрд. лева при 5,5 млрд. лева през юли заради погашения на дълга, оставен от Симеон Дянков през февруари от 800 млн. лева.

На месечна база дефицитът е 44,6 млн. лева при 92,7 млн. лева през август миналата година. От финансовото министерство изтъкват по-добрата събираемост през август, като допълват, че близо 19-те млрд. лева, събрани като приходи и помощи, са с 6,7 на сто повече спрямо сумата, събрана точно година по-рано.

Ръстът се формира от по-добрата събираемост на данъчните и неданъчните приходи, както и на частта на приходите от помощи. В изпратената от министерството справка се отчита, че приходите от ДДС са под 5 млн. лева, но се подчертава сериозният размер на възстановен данък прем юли и август.

В разходната част на бюджета, която надхвърля 19,2 млрд. лева, се отчитат по-високи здравноосигурителни и социални плащания, както и по-големи лихви спрямо август миналата година. Номинално разходите в хазната са нараснали с повече от 1,5 млрд. лева.