От парламента изпратили сигнал срещу Светлана Боянова до прокуратурата
От парламента изпратили сигнал срещу Светлана Боянова до прокуратурата / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика е изпратила сигнал срещу зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова до главния прокурор. Това съобщи пред БГНЕС председателят на комисията Бойко Великов.

Според документите от преписката, сигналът постъпва в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика през ноември 2010 г. от депутати от Синята коалиция. В него те посочват, че разполагат с конкретни данни и затова сезират комисията. Те са в две посоки. Първата е: „Наличие на конфликт на интереси по отношение на одобрени проекти и платени субсидии от ЕС на фирми, в които г-жа Боянова е работила преди да стане зам.-министър”. В тази връзка те молят да се изяснят осем обстоятелства, сред тях и това дали е била изпълнителен директор на българската асоциация на земеделските производители (БАЗП) с председател Ивайло Тодоров? Друго обстоятелство, което искат да се изясни е това дали тази асоциация или фирми, притежавани или управлявани от БАБП, от Боянова и/или Тодоров са получавали субсидии от ЕС, чрез Държавен фонд „Земеделие”. Във втората посока сигналът е за конфликт на интереси за съпругът и Иван Боянов, неин съпруг и началник отдел „Правен” във фонда.

Няколко месеца по-късно в края на март 2011 г. сините депутати допълват сигнала за конфликт на интереси, за корупционни практики и толериране на конкретни фирми в земеделското министерство с допълнителен документ. Този документ са писмени обяснения, под които стои името на бившият зам. изпълнителен директор на ДФЗ Светослав Симеонов. Те са до тогавашният директор Калина Илиева, която по-късно става емблематична за фигура за „калинки в управлението”, т.е. хора поставени на висока позиция, без необходимата квалификация. В сигналът се разказва за среща в средата на юни 2010 г. в ДФЗ с частен земеделски производител Георги Николов.

„Същият заяви, че идват от среща с министър Найденов и зам.-министър Светлана Боянова. Обясни, че има желание да кандидатства по ПРСР и от Боянова са ми били препоръчани определени консултантски фирми, за да се гарантира одобрението на неговите проекти”. „В допълнение Ви уведомявам, че и в предходен период многократно съм получавал обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проекти на тези както и на други консултантски фирми, като голяма част от тези проекти са били с проблеми и неотговарящи на програмата”, се казва още в обясненията. Всъщност Светослав Симеонов завършва в обясненията си като посочва, очаква Илиева да разпореди проверка по поставените от него проблеми в настоящия доклад.

Сегашният председател на антикорупционната комисия обясни, че след като е разгледала сигналите, комисията е имала първоначално предложение за проверка на конфликт на интереси, но тъй като е имало и данни, свързани с конкретни фирми, които са печелили конкурси, имайки съмнения за извършени незаконни действия е преценила, че данните трябва да бъдат предоставени в прокуратурата и комисията е изпратила и двата сигнала във ВКП.

„В резултат на извършената проверка ВКП, сигналът е изпратен до главният прокурор явно е възложил проверка, образувано е досъдебно производство и прокуратурата е възложила проверката на МВР. Според втория отговор МВР, криминална полиция, според втория отговор, който получаваме е извършила необходимите действия и във вторият отговор вече от СГП разбираме, че е образуваното досъдебно производство е прекратено поради липсата на данни за престъпление. С това и комисията приключва работата си по сигнала”, каза Великов.

„Всъщност това е най-тежката санкция, която може да предприеме парламентарната комисия е, след като обсъди сигнала и прецени данните в сигнала да предприеме съответни действия”, каза Бойко Великов. Той посочи, че те обикновено възлагат проверка на институциите, преди сигнал да стигне до прокуратурата. „Прокуратурата е последния вариант на комисията и щом комисията е преценила, че сигнала е директно за прокуратурата и не е необходимо да бъдат извършени предварителни проверки, това означава, че ние сме имали много сериозни съмнения относно данните, които са изнесени в този сигнал, затова не сме възлагали проверки, нито на МВР да изпратим сигнала, за да получим някаква информация и едва тогава да преценим действията на прокуратурата. Ние като комисия сме преценили и по предложение на народен представител директно сигналът да отиде до прокуратурата. В случая, ние сме предприели най-тежката санкция”, обясни той.