От Гърция идват 9% от общия брой преки чужди инвестиции у нас
От Гърция идват 9% от общия брой преки чужди инвестиции у нас / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на финансите Пламен Орешарски запозна гръцкия министър на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис с икономическото състояние на страната. Другите обсъждани теми са били трансграничното сътрудничество,

реализацията на гръцкия план за подпомагане на Балканите и сътрудничеството на двете министерства в контекста на ЕКОФИН.Двамата министри са обсъдили и задълбочаване на сътрудничеството между митническите администрации на България и Гърция, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство.

На бизнес закуска с Гръцкия бизнес съвет в България Министър Орешарски заяви, че Гърция е един от най-големите инвеститори в нашата страна. До края на 2006 г. гръцката страна е на трето място по инвестиции в България, изпреварена само от Австрия и Холандия. Гръцките инвестиции са близо 9 процента от общия обем на преките чуждестранни инвестиции в България. Орешарски изрази увереност, че добрите двустранни отношения ще се задълбочават, защото е поставена необходимата основа.

Имаме Споразумение за петгодишна програма за сътрудничество в развитието между двете правителства по отношение на Гръцкия план за икономическо възстановяване на Балканите. Реализират се редица проекти в областта на трансграничното сътрудничество по програма ФАР. Сътрудничеството в митническата област между ръководствата на митническите администрации е много добро, а в данъчната област няма нерешени проблеми, като налице е действаща Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото, посочи министърът.