От април бюджетът ще мине на плюс
От април бюджетът ще мине на плюс / снимка, архив: Sofia Photo Agency
От април бюджетът ще мине на плюс
26864
От април бюджетът ще мине на плюс
  • От април бюджетът ще мине на плюс

От април приходите в държавния бюджет ще бъдат повече от разходите. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който беше изслушан от депутатите в парламента по искане на БСП. Министър Дянков отговори на въпроси на всички парламентарни групи, които поискаха от него обяснение за замразяването на заплатите в публичния сектор, както и за увеличението на здравната вноска с 2 процента. Той повтори, че бюджетът за 2010 година е вече определен и всеки разход, като например този в областта на здравеопазването, трябва да бъде компенсиран. Затова била и наложена мярката за увеличение на здравната вноска. Ето какво още каза министър Дянков:

Макар че е вярно това, че за януари имаме голям дефицит, февруари също ще имаме голям дефицит, през март дефицитът ще е по-малък. От април, както съм казал, ние ще излезем на плюс. Това го правим съзнателно, просто за да помогнем на българската икономика още по-бързо да излезе от кризата. От март ще видите, че дефицитът или няма да го има, или ще е минимален. От април бюджетът ще мине на плюс. И от април нататък ние ще успеем да стигнем до такива нива, които смятаме, че са необходими за стабилността на българската икономика.

Бюджет 2010 е добър бюджет. Ние си го изпълняваме и той ще бъде изпълнен до края на годината. Това обаче, което в момента е най-важно, е да няма допълнителен натиск върху бюджета за допълнителни разходи. И ако има такъв натиск, ако има нужда, а по време на криза винаги излизат и допълнителни нужди, които са непредвидими, към всеки разход да има и приход. В смисъл, че ако някой каже „На нас ни трябва още 100 или 200 млн. лв.", трябва да каже и откъде ще дойде този приход.