Осигурителните вноски трябва да бъдат увеличени в следващите години
Осигурителните вноски трябва да бъдат увеличени в следващите години / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Осигурителните вноски трябва да бъдат увеличени в следващите години
68819
Осигурителните вноски трябва да бъдат увеличени в следващите години
  • Осигурителните вноски трябва да бъдат увеличени в следващите години

Неминуемо в следващите години трябва да се стигне до увеличаване на осигурителните вноски. Това заяви в „Седмицата” на Дарик управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

По думите му, актюерските разчети показват, че за да престане системата да се финансира и през данъците, вноската трябва да скочи със 7,4% и да достигне до 33-34%. „Ясно е, че това не може да стане в момента, защото ще е значително увеличаване на осигурителната тежест. Може би това ще стани при стабилизирането на икономиката”, допълни Петков.

По думите на управителя на НОИ уточни, че става дума за работниците от най-масовата трета категория труд.

Петков е категоричен, че има резерви да се стабилизира пенсионната система и когато се направят промени по отношение на другите две категории труд.

Неизпълнението на планираните приходи на държавното обществено осигуряване до октомври е 80 млн. лева, съобщи още Бисер Петков. По отношение на разходите има икономия над 100 млн. лева.

Очаква се средният осигурителен доход догодина да нарасне с около 4% догодина, коментира управителят на НОИ.

Вече е започнало изплащането на пенсиите за декември. Над 1,04 млн. пенсионери ще получат по 50 лева допълнително като коледна добавка.