Орешарски: За нас еврозоната е цел, но не на всяка цена
Орешарски: За нас еврозоната е цел, но не на всяка цена / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Сингапурският модел в буквалния смисъл не е приложим в България, но много от елементите са приложими. Опитваме се и сега да го правим с мерки за подобряване на бизнес климата и за насърчаване на инвестициите. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред журналисти, след участието му в церемонията по връчване на званието "Доктор хонорис кауза" на известния икономист проф.Стив Ханке, предаде БТА.

Проф. Ханке препоръча да се намали броя на министрите и на администрацията - да се следва сингапурския модел. Попитан дали е възможно валутният борд скоро да падне,

премиерът цитира управляващите шефове на МВФ, които споделили малко след фалита на "Лемън Брадърс", че разликата между Аржентина и България е, че България има европейска перспектива. Изходът от борда е в "другия борд" - ЕРМ 2 и Еврозоната, добави премиерът.

България е страна, която ще се присъедини към еврото, но кога точно, зависи от много фактори. За нас Еврозоната е цел, но не на всяка цена, добави Орешарски.

На въпрос дали ще се емитира нов дълг премиерът отбеляза, че перманентно всеки месец се емитират дългови инструменти и се изплащат стари. Въпросът дали ще се взима някаква извънредна голяма емисия - не няма да се взима, добави още премиерът.

На излизане от БАН премиерът заяви, че не е коментирал нито едно назначение на президента Росен Плевнелиев и няма и да го направи. Орешарски каза това в отговор на въпрос как ще отговори на коментарите на президента за назначението на проф. Боян Чуков за ръководител на Съвета по сигурност към правителството.