Орешарски: Учителските заплати са ниски, колкото на всички останали
Орешарски: Учителските заплати са ниски, колкото на всички останали / снимка: Sofia Photo Agency
Финансовият министър Пламен Орешарски, който днес посети Кюстендил, определи като конфронтационни исканията на стачкуващите учители за два пъти увеличение на заплатите. По думите в това е предизвикателство към обществото, тъй като има много хора, работещи за минималната работна заплата, както и сектори с недостатъчно финансиране.

„Учителските заплати са толкова ниски, колкото на всички останали. Средната заплата на преподавателския кадър е малко над средната за страната. Това съотношение го няма в другите нови страни членки на Европейския съюз”, коментира финансовият министър.

„От тази гледна точка ми се струват конфронтационни исканията за два пъти по-височки заплати или въобще за големи проценти увеличения. Това е предизвикателство към обществото. Има толкова много хора, които работят на минималната работна заплата, има толкова много недостигащо финансиране за други ключови сектори от сферата на социалните грижи и здарвеопазването, и тези агресивни искания, ако бъдат удовлетворени, означава следващата година това финансиране да се влоши допълнително”, допълни Орешарски.