Орешарски: Ще усвояваме между 5 и 10 на сто от еврофондовете годишно
Орешарски: Ще усвояваме между 5 и 10 на сто от еврофондовете годишно / netinfo

Страхувам се, че в началните месеци, след приемането на България в Европейския съюз, няма да имаме достатъчно качествени проекти за усвояване на средствата от фондовете. Не е важно колко ще усвоим през първата година, важно е да наберем скорост и в края на периода да отчетем висока степен на усвояване от 70 - 90 на сто, което прави между 5 и 10 процента годишно. Това заяви в предаването ”Портфейл” на Дарик министърът на финансите Пламен Орешарски.

В края на тази година обществеността ще има пълна информация за условията, критериите и апликационните форми, които трябва да се попълнят, за да може още от началото на следващата година да започне процеса на заявяване на проектите. Акредитацията е процес, който се надявам да бъде завършен до края на тази година. Той е много важен, тъй като без него достъпът до еврофондовете ще бъде затворен, обясни Орешарски.

Относно проектобюджета за 2007 година министърът на финансите заяви, че по-голямата част от идеите са за увеличение на разходите и намаляване на данъците. Лошото е, че когато се съпоставят всички идеи, те довеждат до необвързан бюджет. Нашата задача е да балансираме всички идеи. Хубавото е, че последните прогнози сочат, че икономическият растеж за 2006 година ще бъде над 6 процента, обясни Орешарски и допълни.

Цялото интервю чуйте в DarikNews Audio