Орешарски разпореди спиране на „Южен поток до разбирателство с Брюксел
Орешарски разпореди спиране на „Южен поток до разбирателство с Брюксел / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Орешарски разпореди спиране на „Южен поток" до разбирателство с Брюксел
73041
Орешарски разпореди спиране на „Южен поток" до разбирателство с Брюксел
  • Орешарски разпореди спиране на „Южен поток" до разбирателство с Брюксел

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на „Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода. Това обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.

Срещата между премиера Пламен Орешарски и американските сенатори е преминала в обсъждане на отношенията между България и САЩ, икономиката и отбраната, енергийната независимост и ситуацията в Украйна. Информацията за замразяване на процедурите, свързани с Южен поток, дойде в отговор на въпрос, на който министър-председателят отговори:

„В момента има запитване от страна на Европейската комисия. По повод на това запитване сме спрели по-нататъшната работа, разпоредил съм. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа. Да, фактически съм разпоредил да спрат действия по изграждането или старта, той още не е започнал да се изгражда, до уточнение на процедурата с Брюксел", заяви категорични премиерът.

Орешарски разпореди спиране на Южен поток" до разбирателство с Брюксел
netinfo

В края на тази работна седмица американският посланик Марси Рийс обяви, че страната й е загрижена от решението на България да предостави строителството на газопровода „Южен поток" на руската „Стройтрансгаз". И дори предупреди, че САЩ ще санкционира българските фирми, които ще бъдат ангажирани в изграждането на тръбата.

Днес американският сенатор Джон Маккейн, известен като едно от остриетата на американската политика срещу Москва и неуспял кандидат за президент на републиканците през 2008 г., заяви, че България трябва да работи повече за енергийната си независимост от Русия.

„Ние осъзнаваме, че има някои проблеми, които засягат проекта „Южен поток". Очевидно ние бихме искали да видим колкото се може по-малко руско участие", коментира сенатор Маккейн.

От средата на миналия месец Европейският съюз призова за замразяване на проекта „Южен поток". Преди четири дни председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви на срещата на върха на седемте най-развити държави - Г7, че наказателната процедура на Брюксел срещу България по казуса „Южен поток", е показала, че Комисията не се шегува.

Орешарски разпореди спиране на Южен поток" до разбирателство с Брюксел
netinfo