Орешарски отговори на Борисов за усвояването на европарите
Орешарски отговори на Борисов за усвояването на европарите / снимка: БГНЕС

След като вчера премиерът Бойко Борисов обясни във Фейсбук, че „ако не е бил експериментът „Орешарски", страната е щяла да усвои изцяло европейските средства, в социалната мрежа неговият предшественик отговори на критиките.

Борисов критикува Орешарски за европарите

Според Пламен Орешарски степента на усвояване на европейските фондове вероятно е щяла да бъде по-голяма, ако не са били допускани системни грешки и нередности в обществените поръчки, главно на общините бенефициенти, идентифицирани от органите на ЕК при одитите за периода 2010 - 2013 година. Слабости, заради които бяха временно спирани плащанията по оперативна програма "Околна среда".

Пламен Орешарски коментира още, че в рамките на неговия мандат страната е постигнала най-високите темпове на усвояемост на европейските средства. "Тази година е последната от усвояването на европейските фондове от програмния период 2007-2013 година. Наскоро ЕК потвърди, че страната ни ще реализира 76,3% от средствата, до които имахме достъп. Погледнато безпристрастно, успеваемостта не е толкова лоша, колкото може да се очаква за нов член на Общността, без никакъв опит в управлението на структурните фондове", пише Орешарски.

Колко пари от еврофондовете усвоихме

По думите му неутрален поглед показва, че за изтичащите 9 години най-високото темпо на усвояване на европейските фондове е регистрирано в периода 31.03.2013 - 25.07.2014 година. Това показват два от ключовите индикатори: сертифицираните разходи за целия период от началото на 2007 година до 31.03.2013 година са само 33%. Същите достигат 56% към 25.07.2014 година. Така за 6 години са сертифицирани 33%, а за малко над 1 година - 23%. Реално изплатените суми за целия период до 31.03.2013 година са едва 40%, докато само след малко повече от година, към 25.07.2014 г. възлизат на 64%, отбелязва Пламен Орешарски.

Бившият премиер напомня, че основната работа по изработването на Споразумението за партньорство, касаещо настоящия програмен период, е извършена от неговия кабинет. Той критикува настоящите управляващи за забавяне одобрението на новите оперативни програми. "За съжаление и досега все още не са одобрени няколко оперативни програми, подготвени и предадени в ЕК преди година, заради ненужни корекции и промени в тях, извършвани в периода след това", пише експремиерът.

България затвърждава 23-та си позиция по темп на усвояемост на европейските фондове. Това става ясно от актуализираната справка на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия.

Данните сочат, че страната ни изпреварва Румъния с 15% по темп на усвояване на евросредствата. България е получила потвърждение от Брюксел за 76,3% усвояемост на европейските средства. В същото време Румъния, с която страната ни влезе заедно в ЕС в началото на 2007 г., е успяла да усвои едва 61,4% от полагащите й се еврофондове.

Отличници в усвояването на еврофондовете продължават да бъдат Естония с 94,9%, Португалия - 94,3% и Литва - с 93,7%. Българското правителство се надява, че към края на 2015 г., когато приключва първият за страната ни програмен период, ще сме усвоили поне 85% от еврофондовете.