Орешарски към ГЕРБ: Лъгахте хората, извинете се
Орешарски към ГЕРБ: Лъгахте хората, извинете се / снимка: Sofia Photo Agency

Най-вероятно неизпълнението на приходите за 2013 г. ще бъде около 200-250 млн. лева, в най-лошия случай - малко над 250 млн. лева. Това каза премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос на депутата от "Коалиция за България" Петър Кънев във времето на блицконтрола, предаде БТА.

В началото на мандата действително имахме доста голям риск от неизпълнение на приходите, очертаваше се неизпълнение около 1 млрд. лева. Крайните резултати с големи закръгления са неизпълнение, свито повече от три пъти спрямо първоначално очакваното, коментира Орешарски.

Той посочи, че в средата на годината невърнатият ДДС е бил 700 млн. лева. Приключваме финансовата година с невъзстановено ДДС от 240 млн. лева, отбеляза Орешарски.

Предварителните очаквания са фискалният резерв да бъде около 4,7 млрд. лева, което е над законово определения минимум, а бюджетният дефицит най-вероятно ще възлезе на сума около 1,5 млрд. или 1,9 млрд. лева, посочи той.

Към края на март 2013 г., когато приключи фискалната година, размерът на дълга беше малко над 14,4 млрд. лева, към края на 2013 г. се очаква да бъде около 14,1 млрд., посочи Орешарски.

Той призова ГЕРБ да се извинят на хората за коментарите си във връзка с одобрения от парламента лимит за нов заем от 1 млрд. лева, който щял да увеличи дълга. "Длъжни сте да се извините на хората, за това, че ги лъгахте", каза министър-председателят.

В отговор Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че от опозицията не са излъгали. Факт е, че вие изтеглихте един милиард, нали затова беше актуализацията на бюджета, добави той.

Не изтеглихме един милиард, а далеч по-малко, и го направихме, за да намалим дълга, отговори премиерът.