Орешарски: ГЕРБ да кажат за увеличените дългове в техния мандат
Орешарски: ГЕРБ да кажат за увеличените дългове в техния мандат / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че не се предвижда актуализация на Бюджет 2014. Той посочи, че прави тази прогноза със степен на условност и предвид, че годината скоро е започнала, предаде БТА.

Орешарски коментира пред медиите в парламента опасенията, най-вече на опозицията, за преразглеждане на държавната сметка.

Той уточни все пак, че въпросът за актуализацията е по-добре да му бъде зададен след лятната пауза, когато правителството отчита степените на изпълнение.

"ГЕРБ да обяснят за 8-те милиарда лева влошаване на фискалната позиция при техния мандат - увеличени дългове с около 4,4 млрд лв. и намален фискален резерв приблизително 4 млрд лв. Когато обяснят тази тяхна политика, тогава да задават въпроси", препоръча министър-председателят.

И добави, че от 1997 г. досега дебат за актуализация на бюджета са правили само ГЕРБ през 2010 г.

Премиерът не даде подробности за уволнението на зам.-началника на Агенция "Митници" Румен Данев, назначен на поста преди около месец. Само посочи, че информация, която имал, била "неблагоприятна" за Данев.

Пламен Орешарски оценява изпълнението на приходите за миналата година като удовлетворително "на фона на оценките на приходните агенции със старите ръководства при смяната на правителствата, които оцениха, че неизпълнението ще стигне до 1 млрд. лв." Неизпълнението на данъчните приходи е с около 480 млн.лв., потвърди Орешарски. Това, по думите му, показвало, че крайното неизпълнение значително е свито и означавало, че особено в края на миналата година, постъпленията са доста добри.

По думите на премиера е можело бюджетът да бъде почти балансиран, ако настоящите управляващи били продължили практиката на нередовно възстановяване на ДДС на фирмите.

Той призна, че страната ни все още изостава от средноевропейските доходи, каквато е и констатацията на МВФ.