Орешарки и Кимит подписаха спогодба за избягване на взаимно данъчно облагане
Орешарки и Кимит подписаха спогодба за избягване на взаимно данъчно облагане / netinfo

Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане подписаха във Вашингтон министърът на финансите на Република България Пламен Орешарски и заместник - министърът на финансите на САЩ Робърт Кимит.

"Това е важен ден за двустранните отношения - подписването на спогодбата между нашите две страни ще даде сериозен тласък на американските инвестиции към България" - това каза на церемонията по подписването Робърт Кимит, като подчерта, че това е първото по рода си споразумение между България и САЩ. Той изтъкна също така в изказването си, че комбинацията между спогодбата и членството на България в ЕС представлява отлична база за развитието на контактите между страната ни и САЩ във финансовата област, съобщи БТА.

От своя страна министър Орешарски изтъкна, че спогодбата за избягване на взаимното данъчно облагане е от полза както за българската икономическа среда, така и за американския бизнес. Двамата благодариха на екипите, работили по съгласуване и изработване на документа.

На продължилата близо час двустранна среща между министър Орешарски и заместник-министър Кимит след подписването двамата обсъдиха бъдещия обмен на информация между двете институции, както и напредъка на страната ни по пътя към предотвратяването на прането на пари.

"Аз използвах повода да го запозная с данъчната ни регулация и подчертах, че ние имаме едни от най-конкурентните данъчни системи, а с настоящата спогодба, специално за американските инвеститори, режимът става още по-благоприятен", заяви след срещата българският министър на финансите.

Спогодбата, която значително намалява данъчното бреме върху дивидента от трансграничната търговия, предвижда специални механизми за предотвратяване на т.нар. "купуване на споразумение", т.е. на неправомерното й използване от резиденти на други държави. Документът, който беше подписан днес, също включва клаузи за обмен между САЩ и България на информация, включително банкова.

По-рано през същия ден министър Пламен Орешарски имаше срещи в Международния валутен фонд с Робърт Хагеман, ръководител на Мисията за България в МВФ,

Юха Каконен, главен анализатор в МВФ и Джероен Кремерс, изпълнителен директор на холандската група в МВФ.

"С представителите на фонда разисквахме последните детайли по предстоящото разглеждане в борда през март месец на доклада за четвъртия преглед на последното споразумение", каза министър Орешарски.

Той се срещна и с регионалния директор за България в Световната банка Ананд Сет, с когото са коментирали портфейла на банката, както и възможностите за операции в краткосрочен и дългосрочен период, перспективите за сътрудничество между финансовата институция и България в качеството й на страна-член на ЕС.