Оправят 250 улици в Пловдив с облигационен заем
Оправят 250 улици в Пловдив с облигационен заем / netinfo

Отпускане на банков облигационен заем за основна реконструкция на пътната инфраструктура на Пловдив гласуваха днес общинските съветници на своя редовна сесия. Предложението бе прието поименно с 34 гласа “за” и 15 “ въздържали се” от групата на “Коалиция за Пловдив”, които настояха за отлагане на заема.

Червените общински съветници поискаха още да бъде създаден Обществен съвет, включващ и представители на медиите, който да осъществява контрол и информира гражданите на всеки три месеца за разходването на отпуснатите средства. Това обаче не бе прието, тъй като параметрите по банковия заем са изгодни за общината, а ремонтът на улиците, който трябва да стане преди зимата - необходим, аргументираха се съветниците, подкрепили предложението на кмета Иван Чомаков.

Облигационният заем е в размер на 33 899 920 евро, отпуснат за срок от 15 години с 4 –годишен гратисен период при 2.87% лихва. Кредитор е Райфайзен банк.

Ремонтите на пътищата в Пловдив трябва да започнат още тази есен, като ще бъдат реконструирани над 250 улици в града, мостовете на Марица и ще бъде построен втори мост на Герджика, информират от Общината.