Оператори дават обяснения за прилагането на евротарифата за роуминга
Оператори дават обяснения за прилагането на евротарифата за роуминга / netinfo

След направеното актуализиране на сайта на Комисията за роуминга, на който тя порица заради закъснение няколко мобилни оператора, още два оператора са изпратили отговорите си на въпросника на Комисията от юли. Това съобщи българската делегация в ЕС.

Мобилните оператори са финландският Elisa и холандският Tele 2. Освен това три от операторите, критикувани на сайта за роуминга, са реагирали на оценката на Комисията. Те са информирали Комисията, че са допуснати грешки или неразбиране в отговорите си на въпросника на Комисията от юли. Тези компании са CYTAMobile от Кипър, която информира сега Комисията, че предлагат своя евротарифа от 30 юли. Втората компания е българският оператор Мобилтел, която

информира сега Комисията, че предлага своя евротарифа от 23 юли. Словенският Mobiltel информира Комисията, че предлагат своя евротарифа от 1 юли, предаде БТА.

Съгласно новите правила мобилните оператори трябваше до 30 юли 2007 г. да предложат на клиентите си така наречената Евротарифа с таван от 49 евроцента на минута за изходящите и 24 евроцента на минута за входящите обаждания на територията на чужда държава.

Според нормативната уредба услугата трябва да бъде активирана не по-късно от един месец, след като клиентът е изразил желание.

Европейската комисия съобщи в началото на август, че повечето мобилни оператори са спазили новите правила и са предложили Евротарифата още в началото на юли. Много от тях са въвели тарифата преди крайния срок, а някои са предложили евротарифата на цена под указаните граници.

В резултат на това около 50 процента от потребителите в Европа вече са изпитали ползата от значително по-ниската тарифа на услугата, подчерта Комисията. Компаниите, които все още упражняват непрозрачна и антиконкурентна дейност, ще бъдат разследвани и наказани при необходимост, съобщиха еврослужителите.

Представителите на ЕК подчертаха, че ако разпоредбите на новия европейски регламент бъдат нарушени, то националните регулаторни органи ще могат да налагат глоби.

Комисията съобщи, че повечето оператори автоматично са прехвърлили клиентите си на Евротарифата, уверявайки ги, че в най-скоро време ще усетят ползата от по-ниската цента.

Най-евтината тарифа, която е въведена до момента, е 31,5 цента на минута за изходящите и 12,6 цента на минута за входящите обаждания на територията на чужда държава, допълни ЕК.